KONKURS PËR PUNË

Instituti për Politika Sociale “Musine Kokalari” është institut i pavarur që promovon vlerat sociale dhe demokratike, duke ndihmuar partitë e organizatat shoqërore të spektrit progresiv t’i shkruajnë, promovojnë dhe zbatojnë politikat e tyre. Ne fokusohemi në konceptualizimin dhe në promovimin e një shoqërie më të drejtë dhe më të barabartë, e cila duke u përqendruar

Analizë Programit të Qeverisë së Republikës së Kosovës 2021 – 2025

Programi qeverisës i miratuar javën e kaluar në Qeverinë e Republikës së Kosovës i cili do të diskutohet sot në Kuvendin e Republikës paraqet synimet kryesore të qeverisë për mandatin e saj 4 vjeçar. Në 57 faqe janë përmbledhur masat konkrete dhe synimet vlerore të ekzekutivit përmes të cilave qeveria aktuale mëton përmirësimin e gjendjes

Pandemia dhe gjendja jostabile politike përkeqësuan gjendjen e rëndë të punëtorëve përgjatë vitit 2020-2021

Gjendja e punëtorëve në Republikën e Kosovës është përkeqësuar në krahasim me vitin e kaluar, si pasojë e pandemisë Covid-19 dhe situatës së dobët e jostabile në rrafshin politik; ka thënë sot Drejtori Ekzekutiv i Institutit për Politika Sociale “Musine Kokalari”, z.Visar Ymeri, gjatë konferencës për media në lidhje me gjendjen e përgjithshme të punëtorëve në Kosovë, me rastin e 1

Vrasja e Sebahate Morinës​: Qasja e prokurorisë ndihmon krimin në vend. Kosova ta caktojë urgjentisht ​ luftën ndaj dhunës kundër grave si prioritet shtetëror

Vrasja e Sebahate Morinës tashmë është dëshmuar si dështim i prokurorisë. Kështu krimi bëhet edhe më i rëndë. Dhuna ndaj grave dhe sidomos rastet fatale po arrijnë shifra alarmante. Në këtë drejtim është e domosdoshme që të merren masa konkrete për ta realizuar të drejtën për jetë e sigurinë në të për gratë e Kosovës.Asnjë

NË MBËSHTETJE TË “MARSHOJMË – S’FESTOJMË”

8 Marsi është Ditë që duhet shënuar. Sepse është ditë që simbolizon një hap të rëndësishëm në përpjekjen për barazi gjinore, e përmes saj për barazi shoqërore. Nuk është thjeshtë një ditë kur gratë u ngriten në këmbë për të insistuar për të drejtat e tyre – është ditë kur gratë punëtore kërkonin kushte të

RRITJA POZITIVE E PËRFAQËSIMIT TË GRAVE NË KUVEND TË NXIS HARMONIZIMIN E LIGJIT PËR BARAZI GJINORE ME LIGJIN BAZIK PËR ZGJEDHJET E PËRGJITHSHME

Legjislatura e VIII e Kuvendit të Kosovës do t’i ketë gjithsej 44 deputete gra. Ky është një sukses i veçantë i këtyre zgjedhjeve. Për më tepër, kur merret parasysh se 35 prej tyre janë zgjedhur pa ndihmën e kuotës gjinore. Kjo tregon për një fillim të emancipimit të votuesit kosovar në raport me përfaqësimin gjinor.

MBËSHTETJE PROTESTËS NË MBROJTJE TË PËRFAQËSIMIT TË DREJTË TË KOMUNITETEVE JOSHUMICË

IPS “Musine Kokalari” mbështet marshin e sotëm protestues në mbrojtje të përfaqësimit të drejtë, kushtetues dhe ligjor të komuniteteve joshumicë, në këtë rast atij boshnjak dhe rom. Tjetërsimi i përfaqësimit të komuniteteve, me plan dhe direktivë nga komuniteti tjetër joshumicë, duke themeluar iniciativë pak ditë para zgjedhjeve, tregon qartësinë mbi planifikimin për të sjellë një përfaqësim

NDIKIMI SOCIAL I HIDROCENTRALEVE

Visar Ymeri, Drejtor Ekzekutiv i Institutit për Politika Sociale ‘Musine Kokalari’, mori pjesë në ceremoninë e nënshkrimit të projektit “Ndikimi Social i Hidrocentraleve në shoqërinë tonë”. Ky projekt do të implementohet me mbështetjen e Community Development Fund – CDF, në kuadër të projektit HumanRightivism.Projekti do t’i trajtoj çështjet e lëshimit të lejeve për Hidrocentralet, përfshirjen

PREMTIMET PARAZGJEDHORE NË POLITIKAT SOCIALE MBETEN TË PABAZUARA DHE TË PASHPJEGUARA

Instituti për Politika Sociale “Musine Kokalari” vlerëson se premtimet dhe zotimet në politikat sociale të partive kryesore politike për zgjedhjet e parakohshme parlamentare janë ose të pabazuara ose të pashpjeguara mjaftueshëm. Nga ato që kanë paraqitur partitë politike, vërehet se paraqiten premtime që tingëllojnë mirë, porse nuk tregohen afatet sesi do të realizohen ato dhe

PARTITË POLITIKE NË KOSOVË, SHUMË LARG ZBATIMIT TË STANDARDIT TË BARAZISË GJINORE

Edhe në këto zgjedhje, përfaqësimi i barabartë gjinor në listat për kandidatë për deputetë nga Partitë Politike në Kosovë, po mbetet vetëm në nivelin e dëshirës. Listat të cilat u dorëzuan mbrëmjen e të së shtunës tregojnë që shumica e partive politike janë kujdesur që të respektojnë pragun minimal i cili është i vendosur taksativisht

Publikohet numri i katërt: “Monitoruesi Social e Demokratik”

Instituti për Politika Sociale “Musine Kokalari” (IPS-MK) sapo ka publikuar numrin e katërt të  “Monitoruesit Social e Demokratik” lidhur me menaxhimin e pandemisë Covid-19 nga institucionet shtetërore dhe publike të Republikës së Kosovës. Në këtë numër mund ta lexoni analizën e përgjithshme të buxhetit për vitin 2021, në veçanti të shëndetësisë dhe të gjendjes sociale

Qeveria trajton personat me nevoja të veçanta si raste sociale, buxheti nuk adreson nevojat për mirëqenien e tyre

Instituti për Politika Sociale “Musine Kokalari” konsideron se buxheti për vitin 2021 i ka përfshirë personat me nevoja të veçanta vetëm në aspektin e ndihmës sociale, por jo edhe të shërbimeve të tjera që do t’ua lehtësonte më shumë jetën e tyre. Buxheti për vitin 2021 ka paraparë 17,650,000 euro shtesë për pensionet e personave